Hardware

Software

Matična ploča

Matična ploča (Motherboard ili Mainboard) je osnovna komponenta računra na koju se vežu ostali dijelovi računara. O kvaliteti matične ploče zavisi kakve će performanse (brzinu i stabilnost) imati računar, koju vrstu procesora, memorije itd će se moći ugraditi u računar. Novije i bolje matične ploče imaju već u sebi ugrađene (integrirane) neke komponente kao što su npr. zvučna, grafička, mrežna kartica u obliku čipa. Kod starijih matičnih ploča ove dijelove je trebalo kupiti u obliku kartice i ugraditi.










Dijelovi matične ploče:

Chipset se sastoji od dva dijela Northbridge-a i Southbridge-a a brine se za komunikaciju procesora sa ostalim komponentama.

Socket je utor za procesor. Prije se u starijim računalima koristio i slot u kojem je procesor stajao okomito u odnosu na matičnu ploču.

Memorijski utori ili slotovi - u njih se umeću memorijski moduli.

PCI utori - u njih možete umetnuti razne kartice kao npr. TV karticu, zvučnu karticu, mrežnu, modem itd.

PCI Express x1 utori su novi standard tj. novija verzija PCI utora.

IDE priključci služe za spajanje tvrdih diskova i optičkih uređaja (CD-ROM) na računar.

SATA priključci - na njih spajamo SATA tvrde diskove

Floppy priključak je sličan IDE priključcima samo je nešto manji a služi priključivanju Floppy-ja na računar.

AGP i PCI Express x16 su utori za grafičku karticu. PCI Express je novi standard dok AGP pomalo izlazi iz upotrebe.

Power priključak je priključak za napajanje. Novi standard je ATX2 dok ATX pomalo izlazi iz upotrebe.

Baterija čuva podatke o BIOS-u i sistemski sat dok je računar isključen.

Front Panel priključci - na njih spajamo tipke za uključivanje i reset računara kao i LED diode (lampice koje svijetle na prednjoj strani kućišta).

Bios jumper tzv. clear CMOS služi za resetiranje BIOS-a. Premještanjem jumpera iz jednog položaja u drugi na kratko vrijeme resetiramo BIOS na fabričke postavke.

BIOS (Basic Input/Output System) je ustvari flash memorija koja upravlja osnovnim funkcijama računara. U BIOS-u možemo podesiti mnoge parametre rada računara i na taj način ga ubrzati ili učiniti stabilnijim. Sve više novih matičnih ploča ima i rezervni BIOS tako ako dođe do greške u BIOS-u sustav se podigne sa rezervnog a da i ne primjetite.

Priključci matične ploče sa stražnje strane kućišta:

PS2 je priključak za miš i uobičajeno je zelene boje dok je priključak za tipkovnicu ljubičaste boje.

Serijski i paralelni priključak su standard koji se koristio na starijim računarima i sve manje se koristi npr. većina starijih pisača se spajala na računalo preko paralelnog porta.

USB priključci su općeprihvaćeni standard i koriste se za spajanje mnogo vrsta uređaja kao npr. miš, tipkovnica, modem, digitalni fotoaparat, pisač, skener itd.

LAN priključak služi za umrežavanje računara.


Najpoznatiji proizvođači matičnih ploča su Intel, Gigabyte, Foxcon, Asus, Abit, ECS, Epox, Albatron, ASRock, DFI, MSI itd.



No comments:

Post a Comment