Hardware

Software

FORMATIRANJE DISKOVA I INSTALACIJA WINDOWS-a



Formatiranjem se brišu svi podaci koji su bili pohranjeni prije tako da disk ostane potpuno čist. Formatiranjem se brišu i sistemske datoteke i pogonski programi (drajveri) za neke hardverske komponente (npr. grafička i zvučna kartica itd.).

Formatiranje diskova se najčešće vrši preko startne diskete i boot CD-a.

Formatiranje pomoću startne diskete

Formatiranje diskova pomoću startne diskete se vrši u DOS okruženju i za formatiranje se koriste naredbe DOS-a.

Formatiranje se vrši tako što pri startovanju računara ubacimo startnu disketu u disketnu jedinicu. Znači, potrebno je da se startna disketa nalazi u disketnoj jedinici prije ulaska u operativni sistem. Potrebno je podesiti da se disketa prva pokreće pri startanju računara ukoliko to već nije podešeno, to se vrši u BIOS-u.

Znači, kada smo ubacili disketu u disketnu jedinicu i podesili je da se prva pokreće, ona će se pokrenuti prije ulaska u operativnmi sistem.

Potrebno je sačekati neko vrijeme dok se disketa očita. Nakon toga će nam se pojaviti izbornik :

- Help

- Start up with CDROM

- Start up without CDROM

Ukoliko ćemo nakon formatiranja odmah instalirati operativni sistem izabrat ćemo drugu opciju. Odabir se vrši pomoću tipki up(gore) i down(dolje), a ENTEROM potvrđujemo odabranu opciju.

Nakon toga na ekranu će nam se pojaviti prompt. Prompt je znak koji se sastoji od znakova A:/>. A: je oznaka za disketu.

Nakon što se pojavio prompt za formatiranje diska ukucat će mo naredbu format, ukoliko naprimjer želimo formatirati disk C:, ukucat će mo naredbu format C:, ili ukoliko želimo formatirati neki drugi disk ili particiju potrebno je ukucati oznaku pod kojom se taj disk nalazi (npr. C:, D:, E:, …).

Nakon što smo ukucali spomenutu naredbu i pritisnuli tipku ENTER za potvrđivanje ukucane naredbe, pojavit će se tekst koji nam govori da će mo formatiranjem izbrisati sve sistemske fajlove na disku, i koji nas pita jesmo li sigurni da želimo formatirati disk. Ukoliko želimo to učiniti pritisnut ćemo tipku ''Y'' zatim ENTER, a ukoliko ne želimo ptisnut će mo tipku ''N'' zatim ENTER. Nakon toga će poćeti formatiranje odabranog diska koje traje nekoliko minuta. Formatiranje može trajati i svega nekoliko sekundi ukoliko ukucamo naredbu:

Format C: /q

Proces formatiranja je prikazan na ekranu u procentima 0% do 100%.

Nakon što smo formatirali disk slijedi instalacija operativnog sistema, naravno ukoliko ga želimo instalirati na taj disk.

Potrebno je ubaciti CD sa operatinvim sistemom koji želimo instalirati zatim ukucati naredbu setup i instalacija operativnog sistema će automatski početi jer smo prije formatiranja odabrali opciju '' start up with CDROM''.

Pomoću startne diskete možemo i praviti particije. Particijeje dijele disk na samostalna, mođusobno potpuno odvojena područja. Particiju možemo i formatirati a da se s druge particije koja je na istom disku neće brisati sadržaj. Ako se na računaru koristi više operativnih sistema, svaki operativni sistem mora imati svoju particiju. Postoje dvije vrste particija koje su definirane na disku: primarna sistemska particija i prširena particija. Na diskovima koji imaju više particija, primarnom particijom se naziva prva definisana particija koja služi za dizanje sistema (sadrži sistemske fajlove operativnog sistema). Proširena particija ponaša se kao potpuno nezavisan disk.

Particije se prave tako što ukucamo naredbu fdisk.

Nakon što ukucamo tu komandu pojavit će nam se izbornik sa opcijama u kojima možemo odrediti vrstu particije, veličinu particje itd.

Preko startne diskete ne možemo uvijek formatirati disk, praviti particiju i instalirati Windiws. Potrebno je obratiti pažnju na FILE SYSTEM. Preko strartne diskete ćemo moći da radimo navedene radnje ukoliko je FAT (eng. File alocation table) file system na disku koji želimo formatirati i sl.

Formatiranje pomoću boot CD-a

BOOT je prvi sektor na disku, na stranici 0, koji služi za smještanje ''startnog'' zapisa za podizanje operativnog sistema.

Boot sa CD-a će se pokrenuti pri pokretanju računara (prije ulaska u već postpjeći operativni sistem). Pri pokretanju boot-a s CD-a na ekranu monitira se prvo pojavi rečenica ''Press any key to boot from CD…'', znači potrebno je pritisnuti bilo koju tipku na tastaturi.

Nakon toga potrebno je sačekati nekoliko sekundi dok se očita boot s CD-a.

Nakon očitavanja boot-a na ekranu se pojavi izbornik. U donjem dijelu se nalaze tri opcije: ENTER=Continue, R=Repair i F3=Quit. Ukoliko želimo nastaviti pritisnut ćemo tipku ENTER. Na ekranu se pojavi text kojeg bi bilo poželjno pročitati. Za listanje tog trxta na sljedeću stranicu služi tipka Page Down=Next page, a za vračanje na prethodnu stranicu služi tipka Page Up=Previous page.

Ukolioko želimo nastaviti pritisnut ćemo tipku F8=I agree- prihvatam argumente iz gore navedenog texta, ukoliko ne želimo nastaviti pritisnit ćemo tipku ESC=I don't agree. Kada pritisnemo tipku F8, kojom prihvatamo argumente iz texta (nastavljamo sa daljim podešavanjem), pojavit će se prozor u kojem se nalaze postojeći diskovi odnosno particije (zavisi koliko imamo diskova ili particija). U tom prozoru prikazana je oznaka i naziv diska kao i ukupna i preostala memorija na disku te file system.

Tipkama Up (gore) i Down (dolje) biramo disk ili particiju s kojom želimo nastaviti. Pritiskom na tipku ENTER prihvatamo odabranu opciju i nastavljamo sa daljim podešavanjem. Nakon toga biramo file system FAT ili NTFS pomoću tipki UP i Down a izbor takođe potvrđujemo tipkom ENTER.

Formatiranje prethodno odabrane particije pokrećemo tipkom ''F''. Particiju brišemo pomoću tipkeD=Delete partition. Tipkom ESC se vračamo korak nazad a F3=Quit- odustajemo.

Nakon što potvrdimo formatiranje particije u pomenutom meniju, počinje proces formatiranja koji traje nekoliko trenutaka. Ustvari moguce je izabrati dali želimo sporije formatiranje ili brze formatiranje, koje, naravno, traje znatno kraće. Nakon formatiranja proces se automatski nastavlja kopiranjem fajlova potrebnih za instalaciju. Nakon toga racunar se restartuje te se instalacija nastavlja, ali sada u nesto drugacijem interfejsu. Pojavi se prozor sa listom koraka instalacije sistema. Nakon određenog vremena pojavi se prozor u kojem unosimo regionalne postavke, jezik tastature, vrijeme i datum, mjesto boravka ili vremensku zonu. Takođe se pojavi prozor u kojem unosimo ime racunara, odnosno ime korisnika koji koristi taj racunar i administratorsku šifru, ukoliko zelimo da je postavimo, a ukliko ne onda nije potrebno nista upisivati. Nakon toga proces instalacije se nastavlja koji traje jos neko vrijeme dok se instalacija ne zavrsi. Kada kada instalacija bude zavrsena racunar će se još jednom restartovati i sljedeće startanje racunar po prvi put diže i ucitava novi, „friško“ instalirani sistem. Vremenom, kako se računar koristi tako najčešće dolazi do nekih grešaka na sistemu, nagomilavaju se snimljeni fajlovi od koji se veliki broj i ne koristi, računar se često zarazi virusima itd. To sve dovodi do sporijeg rada računara i nestabilnog rada sistema. Zbog toga je poželjno instalirati novi sistem barem svakih šest mjeseci.

Danas se poslovi oko diska i instalacija Windowsa najčešće vrše pomoću CD-a s boot-om, dok se startna disketa koristi slabije i sve vise ispada iz upotrebe.

1 comment:

  1. stavim u biosu cd/dvd i kad instalacija treba da pocne meni samo startuje windows.da li se particije automatski formatiraju kada izaberem neku od dostupnih zato sto ne mogu da upravljam njima kada samo pokrenem setup.kako da resim ovaj problem?????

    ReplyDelete