Hardware

Software

Instalacija Linux-a


Kako instalirati Linux

Distribuciju pomocu live CD-a?

Evo jedan mali jednostavni tutorial za sve koji jos nisu isprobali neki drugi OS osim windowsa a zele.Ovo je objasnjenje kako Instalirati Ubuntu 8.04 Hardy Heron,ali vrijedi i za druge distribucije. ( 8.04 predstavlja godinu 2008- znaci 8 i mjesec u kojem je distribucija objavljenja znaci april 04 = 8.04 , slijedeca ce biti 8.10 itd.) Mnoge Distribucije su open source sto znaci besplatne za download,ali postoje naravno i komercijalne verzije za koje se mora platiti (i to mnogo manje nego za windows).Ovo vrijedi i za ostale distribucije jer se mnogo ne razlikuju(xubunutu,kubuntu,edubunutu itd)

1. Prvo mozete si downloadirati Ubuntu for free ovdje 700 mb :
http://www.ubuntu.com/getubuntu/download

ako imate slabiju internet konekciju mozete i ubuntu besplatno naruciti ovdje :
https://s
hipit.ubuntu.com/
traje 4-6 sedmica da vam isporuce cd.


2.Nakon downloadiranja sprzite cd image pomocu nekog programa npr. Nero.Ako imate vise particija na pc-u i na jednoj zelite instalirati linux ili imate samo jednu particiju i zelite da koristite samo slobodni prostor,bilo bi jako preporucljivo da prije toga bar jednom defragmentirate vas sistem.nakon toga
resetirajt
e vas PC.
Ako ne boota sa cd-a i windows se opet pojavi,resetirajte pc pono
vo i stisnite F12 dok se pali
da bi dosli u boot menu i izaberite boot from CD - ROM
















3. Doci ce vam menu u kojem ce pisati :

-Start or install Ubuntu
-Start Ub
untu in safe graphics mode
-Install with driver update CD
-Check
CD for defects
-Memory test
-Boot from first hard disk

Izaberit
e Start or Install Ubuntu,sa tom opcijom ce vam Ubuntu sa live Cd-a da boota,bez toga da vam dira u vas sistem.Uz pomoc live cd-a mozete da bacite pogled na Ubuntu

Ako vam se svidi i odlucite da instalirate Ubuntu,samo morate da kliknete na INSTALL . Ako ne zelite idite na logoff,doci ce vam da izvadite cd,to i uradite i stisnite enter.
4.Instalacija

Ako klinete na instalaciju,prvo ce vam doci menu za jezik,znaci izaberete zeljeni jezik.. ima cak i Bosanski.Ja preferiram Engleski jer je jednostavnije naci support.












na slijedecem koraku izaberete Vase mjesto boravka tj. tacnije receno vasu vremensku zonu u kojoj se nalazite.Kad izaberete jezik automatski prekaze vas glavni grad. tj. ako izaberete Bosanski,automatski ste u Sarajevskoj vremenskoj zoni.
Izaberite Zeljeni keyboard layout,mozete cak i da testirate u polju u dnu Particioniranje HD-a


Ako instalirate ubuntu,mozete da izaberete da zadrzite vas windows sistem na jednoj particiji,a da imate ubuntu na drugoj,znaci dual boot.

ako zelite da izbrisete vas windows potpuno izaberite opciju "entire disk"
ako zelite da zadrzite vas windows sistem izaberite opciju " resize the partition and use the freed space"













Vasi Login Podatci.

ubuntu ce zatraziti da unesete vase login ime i sifru,svaki put kad upalite pc trebate se identifikovati sa vasom sifrom.Ili kad pokusavate da instalirate neki program trebat ce vam vasa sifra.

Ako ste sve ispunili preostaje jos samo da kliknete na Install i pokrenete instalaciju sistema

Instalacija traje izmedju 20 i 30 min. Nakon zavrsetka doci ce vam pitanje da li zelite dalje koristiti live cd ili resetirati pc
kliknite na restart
izvadite cd i uzivajte u vasem novom OS-u


No comments:

Post a Comment