Hardware

Software

Instalacija procesora i hladnjaka

Instalacija procesora nije previše komplicirana radnja ali ipak treba biti vrlo oprezan i umjereno upotrebljavati silu pri instalaciji.
Instalaciju je najbolje i najednostavnije obaviti dok je matična ploča izvan kućišta na stolu ili nekoj drugoj ravnoj površini (pogotovo ako to radite prvi put). I na procesoru i na utoru za procesor na matičnoj ploči postoje oznake (strelice) koje nam pokazuju kako okrenuti procesor pri stavljanju u utor.

Procesor mora vrlo lagano ući u utor. U slučaju otpora provjerite da li ste ispravno okrenuli procesor ili je možda neki pin na procesoru iskrivljen (ako se radi o korištenom procesoru, u tom slučaju oprezno ispravite pin i pokušajte ponovo)Povucite polugu za zaključavanje procesora i procesor je instaliran. Pošto moderni procesori ne mogu raditi bez hladnjaka sada je potrebno i njega instalirati.Hladnjaci za procesore se razlikuju po vrstama kopči i načinu instalacije te procesorskom utoru ali postupak je u većini slučajeva sličan. Provjerite uputstva koja ste dobili sa procesorom ili matičnom pločom. U ovom primjeru je prikazana instalacija hladnjaka za socket AM2 procesor a na hladnjaku je već bila fabrički namazana termalna pasta koja izravnava mikroskopske neravnine na hladnjaku te poboljšava hlađenje. U slučaju da na hladnjaku nema paste tj. montirate korišteni hladnjak i sl. potrebno ju je namazati u tankom sloju. NIKAD NE STAVLJAJTE HLADNJAK BEZ TERMALNE PASTE jer postoji mogućnost pregrijavanja i izgaranja procesora. Zakačite procesor sa jedne strane...


...a zatim i sa druge strane (sa koje obično bude dodatna poluga koja olakšava pričvršćivanje hladnjaka.

Instalacija je gotova, još vam je preostalo hladnjak kabelom priključiti na fan priključak na matičnoj ploči.


Slijedeći linkovi na video detaljno objašnjavaju instalaciju procesora i hladnjaka:

Intel s775:

http://www.youtube.com/watch?v=b6NbPMQgwPM

AMD:

http://www.youtube.com/watch?v=prcd2wqIgVQ